Coach Madelon Rijkers: Heb je angst om te falen? Lees dit even

Het was weer zover deze week. Kleine hints naar hoe de toekomst eruit moet zien. Minuscule verwijzingen naar die onhaalbare ‘Droombaan’. Vaak lijken mijn klanten zelf helemaal niet te horen dat ze me precies vertellen wat ze eigenlijk willen uit het leven. Maar gelukkig zijn ze bij mij aangehaakt. Ik zit tegenover hen, stel dan een vraag en luister gefascineerd naar het antwoord.

Hoe ziet mijn gesprek met een klant er uit?
Ik neem je even mee naar mijn kant van de tafel en laat je hieronder zien wat ik zie.
Klant: ‘Ik heb echt geen idee wat ik wil, echt niet. Er is zoveel dat ik leuk vind. Mijn interesse is zo breed. Ik weet gewoon niet wat ik wil en wat nou echt bij me past!’
Dan is het even stil.
Klant: ‘Nou, ik heb weleens gedacht aan..’

And I shit you not, dan komt er vaak een concrete baan uit. Soms nog net niet gevolgd door een plan of KvK inschrijving. Ogen gaan open en lichten iets op, langzaam verschijnt er een glimlach, ze gaan wat meer recht zitten of komen zelfs wat naar voren op de stoel.
Er gaat energie door dat lijf. Je ziet het letterlijk gebeuren. Ik vraag dan altijd nog even door, want… Ik ben nu eenmaal Madelon en mensen betalen mij om ze te helpen naar een keuze waar ze blij van worden. Dus ik hou die spiegel voor. Ik weet namelijk wat er komt.

Waarom het allemaal niet kan
Het strategisch plan blijft uit als ik vraag wat ze nodig hebben om daar te komen. Wat ze wel heel duidelijk weten is waarom het allemaal niet kan. Kleine greep uit het de bak met argumenten: ik heb maandelijks geld nodig, de bank wil mijn plan niet financieren, ik heb nu zekerheid met een vast contract, wie zit nou op mij te wachten, er doen al zoveel mensen wat ik wil doen, ik heb daar geen diploma voor. En vul nog even hier jouw eigen tegenwerping in als jij iets mist uit dit rijtje.

‘cause you’re so special
En hey alles is prima. Je hebt volkomen gelijk. Maar je gaat er niet verder mee komen. Weet je wat ik denk dat het is? Dat je hoogstwaarschijnlijk bang bent om op je bek te gaan.
En ik zeg ‘hoogstwaarschijnlijk’, want er zijn er nu een heleboel aan het lezen die denken: ‘Nee, maar bij mij is dat wel echt zo’. Yeah right, because you’re just so special?

Angst houdt je tegen om een stap te maken
De angst om het verkeerd te doen is bij het gros van mijn klanten de reden waarom ze niet durven te kiezen. En dan blijf je zitten waar je zit. Ik vraag me dan altijd af wat er dan gaat gebeuren? Ga je gewoon op je twijfelkont zitten, met een kopje thee en accepteren dat het zo is? Dat lijkt me geen optie, met al die ambitie in die twijfelkont.

Weten waarom je niet kunt kiezen is een goede eerste stap
Als je weet waarom, wordt het probleem beter te tackelen. Je maakt het concreter, waardoor het antwoord erop veel overzichtelijker wordt. Niet kiezen uit angst heeft niet zozeer te maken met de hoeveelheid opties en dat je niet meer weet wat je moet kiezen, maar heeft alles te maken met bang zijn voor de actie die het van je vraagt. Omdat je niet kunt zien wat gebeurt als je een stap zet en of dat dan beter is dan wat je nu hebt.

Ik kan je één ding vertellen. Mijn wereld is zoveel mooier geworden toen ik die stap zette. Doodeng, ogen dicht en springen. Ik zie wel waar ik uit kom. Ik kan je nu uit ervaring vertellen dat het de allerbeste keuze is geweest die ik in mijn hele leven gemaakt heb.

Doe een stap en download mijn e-book. Een hele veilige stap, want je verliest niets en het kost ook niks. Weet dat ik ooit stond waar jij nu staat. Je hoeft het dus niet alleen te doen. You got this beeb!

Madelon Rijkers

Madelon Rijkers is owner van Help in Progress (HiP). Zij leert millennials kiezen, die twijfelen over hun werk, waar ze energie van krijgen en wat nou bij ze past. Ze is voorvechtster van het omver duwen van strakke kaders en geeft je mega inzichten in jezelf. Ze is mama van 2 jonge kinderen, getrouwd met Gerben, kan heerlijk koken en woont in het prachtige Oldetrijne. Check haar uit op Facebook: Help in Progress (HiP) en LinkedIn: Madelon Rijkers

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.