#OpenYourHeart: Wat is er gebeurd sinds jij en ik onze harten hebben geopend?

Jullie hebben allemaal m’n vorige artikel gelezen, over wat het voor mij betekent om je hart te openen. Nu was ik uiteraard ook benieuwd, wat er in mijn omgeving is gebeurd sinds jij en ik onze harten hebben geopend? Ik sprak met een aantal mensen, naar aanleiding van deze campagne, waaronder mijn vriendinnetje K., vriendin P. en de allerbeste coach op aarde: Els.

“Want rond deze tijd van het jaar trekken we ons terug”, zei Els terecht. “Op 1 januari lijkt het net of er een put wordt opengetrokken met een flinke lichtstraal. We kunnen opnieuw beginnen. Schone lei. Nieuwe kansen. Zo werkt het, dat is heel gek. En we doen er allemaal aan mee.” Maar, rond kerst is het tijd om te reflecteren. Om hartsverbinding te creëren. En dat is gebeurd, als ik zo naar mijn omgeving kijk.

We gaan maar door, velen van ons zitten in het hoofd en vriendschappen worden veelal online onderhouden. Daar waren we het unaniem over eens: dit moet anders. Dit kan anders. En daar gaan we voor in 2018. Emoties ophalen en voelen is enorm pijnlijk. Ook bijvoorbeeld als je merkt dat vriendschappen juist uit elkaar groeien. Of dat er een gespannen sfeer hangt in je familie rond kerst. Dit zijn allemaal gevoelens die je moet voelen. En dat is niet prettig. Zit jij ergens aan tafel met twee ruziënde familieleden, dan voel je je opgelaten en ben je geneigd de boel te redden. Maar, tip, dit is niet van jou. Laat wat van de ander is bij de ander en laat wat van jezelf is bij jezelf. Neemt niet weg dat je geen spanningen meer opneemt, maar door je hart te openen en juist deze sferen te voelen, heel je. Maar eh… Welke handvatten kun je hier nou bij gebruiken?

1. Je kunt je bewust worden van je gevoelens
Mocht je bekropen worden door een bepaalde emotie, laat het toe. Het moment is goed zoals het is. Ook als er een stilte valt, kan dit heel fijn zijn. Veel mensen vinden een stilte spannend en gaan overdreven praten of grapjes maken. Dit is niet nodig. Dit is gewoon het moment.

2. Mediteer
Meditatie – en dan in het bijzonder met bijvoorbeeld kaarslicht en geuren – is zo belangrijk om je hart te openen. Je prikkelt alle zintuigen en tegelijkertijd neemt je lichaam bepaalde emoties op. Die verwerkt ze om ze vervolgens weer te laten gaan. Zo werkt het ook met bidden. Van een van mij volgers kreeg ik een berichtje op het artikel: “Ik doe dit inderdaad met bidden, heel rustgevend en in moeilijke tijden heb ik een grote vader die me door alles heen helpt. Mooi hoe je het verwoordt. Beauty from the in and outside.” Dit ontroerde me. Door respect voor elkaar te hebben, door je met andere mensen te verbinden, met dieren, met het universum, ontstaat er een geweldige vorm van liefde. Deze liefde is zo sterk dat er geen plek is voor haat. Laat iedereen in zijn of haar waarde. Je kunt mensen niet veranderen, dat moeten ze zelf doen. Het enige wat jij kunt doen, is je hart openen en te voelen ‘wat is’. Alleen zo los je problemen op.

3. Stel jezelf open door jezelf te beschermen
Huh? Juist. Het zit zo: is iemand boos of merk je dat diegene een rotdag heeft, trek het je dan niet persoonlijk aan. Zodra jij het op jezelf betrekt of in de verdediging gaat, stoot je jezelf alleen maar verder van die persoon af. Gek hè? Door iemand te laten zijn zoals ‘ie is, stel je jezelf open.

Ondertussen maakte ik een mooie video voor m’n moeder. Omdat ik haar als mens zie en haar accepteer zoals ze is. Omdat ik bewondering voor haar heb en omdat ik goede dingen van haar heb meegekregen.

Wil jij ook zo’n dierbare video maken? Voor iemand die je liefhebt? Doe dat dan hier! Ik weet zeker dat diegene daar heel blij mee zal zijn. Mooi kerstcadeau toch?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.