A Woman’s Wisdom: Florine sprak met H&M’s sustainability manager Annet Feenstra

Een paar weken geleden mocht ik deel uitmaken van het H&M Exclusive Conscious Collection ontbijt. Een hele eer en het was misschien nog wel een grotere eer om naast sustainability manager Annet Feenstra te zitten. Al jaren interesseer ik me voor de duurzame kant in de mode en na een dikke vijf jaar bij Filippa K te hebben gewerkt, werd het tijd om me ook eens te verdiepen in grote ketens, zoals een H&M.

Want toegegeven, als we aan duurzaamheid denken, denken we niet direct aan grote ketens. Nee zeg, ga weg. Als ‘sustainable wearer’ ga je toch niet lopen in goedkope, trendgevoelige kleding? Ik als modemeisje heb moeite met deze uitspraak. Want ik probeer bewuste keuzes te maken in mijn garderobe. Zo hangen er second hand Margiela jurken tussen, puilt m’n schoenensectie uit van klassieke Chloé en Céline schoenen waar ik jaren plezier van heb, maar ben ik dus ook in het bezit van H&M en Zara items, waar ik al seizoenen lang plezier van heb. Nee, mij zul je never ever nooit niet zien in Primark en na jaren te hebben gewerkt bij een van de meest duurzame modemerken ter wereld, weet ik dondersgoed wat duurzaamheid inhoudt. Maar wie zegt dat grote ketens niet een stap in de juiste richting aan het maken zijn? Precies, en daarom wilde ik heel graag Annets verhaal horen.

Duurzame mode
“Als sustainability manager voor H&M in Nederland werk ik niet in de toeleveringsketen, maar moet ik wel alles weten over hoe onze kleding gemaakt wordt. Daarom ben ik vorig jaar in Bangladesh geweest om zelf te zien hoe de fabrieken van onze leveranciers er uitzien en hoe ze daar intensief samenwerken met mijn H&M-collega’s in Dhaka. Het was geweldig om ‘live’ mee te maken hoe een bijvoorbeeld een BH wordt gemaakt en hoeveel mensen er aan werken.

Daarna heb ik een ‘toer’ door Nederland gemaakt om mijn collega’s in de winkels, van de klantenservice en in het distributiecentrum te vertellen over deze indrukwekkende en positieve ervaring.
Want dat is mijn belangrijkste taak, om mijn collega’s, onze klanten, media en organisaties hoe H&M werkt en op de hoogte houden van wat we doen op het gebied van duurzaamheid. En dat dan op een begrijpelijke manier, want duurzaamheid in de kledingindustrie is heel complex en veelomvattend.

H&M’s doel is om fashion duurzaam te maken en duurzaamheid fashionable. En duurzame fashion gaat veel verder dan alleen het gebruik van biologische materialen, het gaat erom dat elk kledingstuk op een verantwoorde manier gemaakt is, zowel qua milieu footprint als qua arbeidsomstandigheden.

Daarom zorgen we ervoor dat we precies weten wie onze leveranciers zijn. Wij hebben als een van de weinige retailers ter wereld eigen productiekantoren in 21 landen waar onze artikelen gemaakt worden. Alle leveranciers verplichten zich te werken volgens de eisen in onze ‘Sustainability Commitment’ (= gedragscode). De fabrikanten die daarnaast zelf extra stappen nemen en bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen, krijgen van ons meer opdrachten. Met de meeste leveranciers werken we al jaren samen.”

Waarom hoor je dan nog steeds dat er kinderarbeid wordt gebruikt?
“Ja, dat is een hardnekkig verhaal. Kinderarbeid is absoluut en totaal onaanvaardbaar voor ons. Het is een van de belangrijkste eisen in de gedragscode, dus we hebben altijd aan elke leverancier duidelijk gemaakt dat dat een absolute ‘no go’ is waarbij we een ‘zero tolerance’ beleid hebben. Daarnaast werken we sinds 2004 samen met UNICEF aan onderwijsprojecten, zodat kinderen juist naar school kunnen in plaats van te werken. UNICEF zou nooit met H&M samenwerken als wij er niet alles aan deden om kinderarbeid uit te bannen.”

Maar hoe kan bij jullie een T-shirt 7,50 kosten terwijl die van Gucci 350 is?
Ha, die vraag horen we ook vaak. Maar even voor de duidelijkheid: de verkoopprijs van een artikel zegt niets over de omstandigheden waaronder het gemaakt is. In kledingfabrieken wordt voor veel verschillende merken tegelijk gewerkt, zowel dure als goedkope. Een jeans die verkocht wordt voor €120,- euro komt bij dezelfde leverancier in Turkije vandaan als een H&M jeans. Die dure BH van €60,- van lingeriemerk ‘X’ komt uit dezelfde fabriek in Bangladesh als een H&M BH. Onder precies dezelfde omstandigheden gemaakt en alle arbeiders krijgen hetzelfde loon, ongeacht het merk waar voor ze artikelen maken en van de prijs waarvoor dat artikel uiteindelijk in de winkels ligt.

We kunnen onze prijzen laag houden omdat we alles zelf doen: ontwerpen, inkopen via onze eigen productiekantoren en we verkopen alles uiteindelijk in onze eigen winkels. We werken dus niet met tussenpersonen zoals groothandels, vertegenwoordigers of andere winkeleigenaren die er ook nog eens een marge bovenop gooien. En natuurlijk kopen we grote volumes in, we hebben namelijk meer dan 4.000 winkels wereldwijd.”

Wat houdt de Conscious Collection precies in?
“We hebben altijd Conscious artikelen op alle afdelingen, ook op de Home en Beauty en daarnaast 1 keer per jaar de Conscious Exclusive collectie. We weten dat dat voor veel klanten niet duidelijk is. Wist je dat op dit moment meer dan een kwart van alle H&M-artikelen gemaakt is van duurzamere materialen? En deze items worden niet apart in een ‘duurzaam’ hoekje gepresenteerd, maar die hangen gewoon tussen alle andere kleding en accessoires. Daarom valt het misschien niet zo op, maar de meeste zijn te herkennen aan een groene hangtag.

De Conscious Exclusive collectie laat het mooiste zien wat er op dit moment met duurzame materialen gemaakt kan worden, het is high fashion voor op de rode loper. Denk aan materialen als biologisch katoen, gerecycled polyester, maar ook aan Tencel, biologisch zijde, biologische hennep en biologisch linnen. Elk jaar wordt hij mooier en er komen steeds meer nieuwe duurzamere materialen bij. Vorig jaar introduceerden we bijvoorbeeld gerecycled glas en denimite, wat weer gemaakt is van gerecyclede versleten denims. Dit jaar gebruiken we voor het eerst Bionic, een gerecycled polyester dat volledig is gemaakt van plastic afval uit zee.

H&M is nu al een van de grootste gebruikers van biologisch katoen, Better Cotton en gerecycled polyester. Op dit moment is 43% van ons totale katoen duurzamer en in 2020 moet dit 100% zijn. Ons doel is om in 2030 alleen nog maar duurzame en gerecyclede materialen te gebruiken. Daar zijn we nog niet, maar we zijn goed op weg.”

Ik vind kleding geweldig en ben in dat opzicht vrij materialistisch. Hoe zorg ik voor een goede middenweg?
“Tja, ik heb in meer dan 20 jaar H&M natuurlijk ook een aardige garderobe opgebouwd met prachtige stukken die ik jaren later nog steeds met veel plezier draag. Dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je kleding zo lang mogelijk mooi blijft en dat betekent bijvoorbeeld veel minder vaak wassen. Een heleboel (boven)kleding kun je prima een dagje lekker buiten laten luchten in plaats van ‘automatisch’ in de was te gooien. Was verder standaard op 30 graden en gebruik je droogtrommel zo min mogelijk, daarmee spaar je je kleding.

Ik ben zelf niet goed in dingen wegdoen, want ik heb vaak een emotionele band met mijn kleding. Maar ik woon in een klein appartement en moet dus af en toe wel opruimen. Ik geef veel weg en ik heb een ‘truc’ voor de items waar ik echt nog geen afscheid van kan nemen: ik vacumeer ze en heb nu dus diverse superdunne pakketten onder het stapelbed van mijn kids liggen. Eens in de zoveel tijd maak ik er een open en ben altijd blij verrast met wat er uit komt. Zo circuleer ik mijn garderobe en draag in verschillende perioden verschillende stukken.

Volgens mij zorgt iedereen er wel voor dat kleding die nog goed is, maar die je niet meer wilt, bij iemand anders terecht komt die er weer plezier aan kan beleven. Maar wat misschien niet iedereen zich realiseert, is dat je alle textiel kunt inleveren, ook als het kapot is. Dus die panty met ladder, die rok met vlek of die gerafelde handdoek, alles kan opnieuw gebruikt of gerecycled worden. Wij hebben een textielinzameling in alle H&M winkels waarbij je voor elke ingeleverde tas met oude kleding een kortingsbon krijgt. Over hoe dat werkt hebben we een video gemaakt: ‘Bring it on’

Wat is het meest innoverende waar H&M op dit moment mee bezig is?
“Via de H&M Foundation wordt veel geïnvesteerd in nieuwe recycle technieken die het mogelijk moeten maken dat straks alle textiel weer een grondstof voor nieuwe kleding kan worden. De H&M Foundation organiseert ook de Global Change Award voor baanbrekende ideeën die de fashion industrie kunnen veranderen. Denk aan kleding gemaakt van algen, citrusschillen of koemest en leer gemaakt van druiven. Heel spannend of dat over een paar jaar in onze winkels ligt.

We willen dat onze klanten trots zijn op wat ze dragen. Niet alleen omdat ze er goed uitzien, maar ook omdat ze weten hoe onze kleding gemaakt wordt.”

Annet Feenstra, sustainability manager H&M Nederland
Ik ben 22 jaar geleden begonnen als sales advisor in een H&M-winkel in de tijd dat ik nog studeerde. In de afgelopen jaren heb ik veel verschillende functies bij H&M gehad die allemaal met communicatie, PR en marketing te maken hadden en nu ben ik sinds 4 jaar sustainability manager. Allemaal functies waar ik niet voor gestudeerd heb ☺, en dat is voor mij de essentie van werken bij H&M en waarom ik er al zo lang werk: er wordt altijd gekeken naar je capaciteiten en ambities en niet zozeer naar je opleiding. Bij H&M zijn er altijd nieuwe ontwikkelingen (projecten, campagnes, merken) en daardoor kun je jezelf ook blijven ontwikkelen. Niet voor niets is H&M volgens BoF (Business of Fashion) een van de beste fashion bedrijven om voor te werken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.