7 tekenen dat je hormonen niet meer zo in balans zijn

Gek hè, dat je opeens kan denken ‘hé, wacht eens even, er klopt hier iets niet’. Je voelt je anders, je komt aan en je ziet het leven niet meer zo van de zonnige kant. Burn-out? Hoeft zeker niet, maar het kan wel zo zijn dat er een disbalans in je hormonen zit. Waar zou je dit aan kunnen merken?

1. Je huid doet rare dingen
Waar je huid eerst straalde, heb je opeens last van rare uitbarstingen. Acne misschien wel. Je bent een half uur bezig om die rare vlekken te camoufleren. Niet oké.

Wat je kunt doen: Een calcium-magnesium preparaat slikken. Het is duidelijk dat er zich een ontsteking in je lichaam bevindt. Magnesium en calcium zorgen ervoor dat de ontstekingswaarden verminderen. Calcium zorgt overigens ook voor celvernieuwing.

2. PMS is je nieuwe vijand
Vroeger had je er misschien niet zo’n last van en vroeg je je af waarom mensen het altijd over PMS hadden. Nu heb je het dus zelf te pakken. Opgeblazen, emotioneel, zwartkijken; allemaal zaken die PMS-gerelateerd zijn.

Wat je kunt doen: Eet zoveel mogelijk kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes. Deze groenten bevatten indol-3-carbinol en voorkomen oestrogeendominatie.

3. De weegschaal geeft steeds hogere cijfers aan
Ook al eet je drie salades per dag en sport je vier keer per week, het kan zijn dat je geen gram afvalt. Sterker nog, je komt aan. Help, what’s going on?

Wat je kunt doen: je weegschaal werkt – helaas – gewoon, maar wanneer je een hormonale disbalans hebt, werkt je lever niet optimaal. Dit betekent dat je gifstoffen vasthoudt, waar een vetlaagje omheen ontstaat, om zichzelf te beschermen. Probeer eens een paar weken citroenwater te drinken als je opstaat of tussendoor. Citrusvruchten bevatten D-limoneen wat de leverfunctie kan ondersteunen.

4. Cravings to the max!
Ken je dat, dat je opeens alleen maar aan rollen koekjes, bakken Ben&Jerry’s of repen chocola kunt denken? Not okay… En wat gebeurt er, je krijgt daarna een sugar high en valt weer in een dip. Dit kan niet goed zijn voor een menselijk lichaam en dat is het dus ook niet.

Wat je kunt doen: Simpel, maar toch niet echt simpel: Suiker vermijden. Wanneer je dit doet, maakt je lichaam het hormoon FGF21 aan, wat sugar cravings tegengaat.

5. Je bent uitgeput
Je voelt je lamlendig en lusteloos. Dit komt waarschijnlijk door een verstoring in je adrenaline-aanmaak. Als je bijvoorbeeld veel koffie drinkt of ‘stress voedsel’ eet, raak je op een gegeven moment uitgeput. Je lichaam kan het niet meer zelf verwerken.

Wat je kunt doen: Stop met het drinken van koffie. I know, dit is vrij intens, maar probeer het eens en kijk wat er gebeurt!

6. Je menstruaties zijn extreem
Dit kan een teken zijn dat je oestrogeen levels te hoog zijn.

Wat je kunt doen: Mariadistel. Je hebt ze in capsulevorm. Ze helpen om je lever te ontgiften en je oestrogeen level naar beneden te brengen.

7. Seks? No way!
Seks is fijn. Maar niet als er een disbalans in je hormonen plaatsvindt. Dan kan het namelijk zo zijn dat je er niet eens aan moet denken.

Wat je kunt doen: Pittig eten! Zo wijst dit onderzoek uit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.